VR tegen angst voor de tandarts?

Uit onderzoek van diverse universiteiten blijkt dat een Virtual Reality bril helpt bij patiënten met angst voor de tandarts. De patiënten worden tijdens een behandeling afgeleid met de VR-bril en ervaren hierdoor minder angst en pijn.

Onderzoekangst voor de tandarts
In twee verschillende studies werd getest wat de invloed van Virtual Reality is op het ervaren en herinneren van pijn. De eerste studie werd uitgevoerd in een laboratorium, de tweede vond plaats bij de tandarts. Het onderzoek werd uitgevoerd op de universiteiten van Plymouth, Exeter en Birmingham.

Resultaten
De omgeving die de patiënt ervaart tijdens de behandeling is van grote invloed. Een strandomgeving had grote positieve invloed, het zorgde duidelijk voor minder pijn en angst dan een behandeling zonder VR-bril. Een stedelijke omgeving bekijken door de VR-bril daarentegen droeg weinig tot niets bij. Patiënten die zich in de stedelijke omgeving waanden hadden dezelfde pijn en angst als mensen met een reguliere behandeling zonder VR-bril. Alleen afleiding is niet genoeg om de pijn te verminderen, de VR-omgeving moet uitnodigend en ontspannend zijn. Natuurlijke omgevingen zijn hiervoor geschikter dan stedelijke omgevingen.