Schadelijke tandpasta’s in de schappen

Uit een test van het Duitse consumententijdschrift, genaamd ÖKO-TEST, blijkt dat er duidelijk verschil zit in de kwaliteit van verschillende soorten tandpasta. Ook blijkt dat de duurdere merkproducten niet altijd beter zijn dan de huismerken. Bepaalde tandpasta’s bevatten zelfs kankerverwekkende stoffen.

Onderzoek
Voor de test zijn 37 verschillende tandpastamerken onderzocht. Er werden merkproducten, goedkope huismerken en “biologische” merken onderzocht. De merken werden beoordeeld met ‘zeer goed’, goed, matig of onvoldoende. Er werden 14 producten beoordeeld met ‘zeer goed’, waarvan 11 huismerken en de merken Lavera, Elmex, en ElCe briljante med 40 Vital.

Waarom zijn bepaalde producten schadelijk?
Voordat u een tandpasta aanbeveelt aan uw patiënten is het goed om te weten wat de inhoud van deze tandpasta is. Bepaalde soorten bevatten namelijk stoffen die slecht kunnen zijn voor de gezondheid. Zo bevatten bepaalde merken een bacteriedodende stof genaamd ‘triclosan’. Deze stof wordt ervan verdacht de antibioticaresistentie van bacteriën te bevorderen.

Naast de bovengenoemde stof, triclosan, zijn er nog andere gehalogeneerde organische verbindingen te vinden in tandpasta. Veel van deze gehalogeneerde organische verbindingen staan bekend als allergeen, en sommigen kunnen zelfs kanker veroorzaken. Ook bevatten bepaalde tandpasta’s natriumlaurylsulfaat. Dit is een stof die de slijmvliezen kan irriteren.

 

Bron: Dentalinfo, ÖKO-test